Orkide Vinduet

OV - Orkide Vinduet
Du er her: orkidevinduet.dk: forside > orkidefoto > vilde

Orkide Vinduet - Fotomappe: Vilde Orkideer

Vildtvoksende orkideer er en relativ ny ting for os. Først gang vi var ude at lede efter vilde orkider stod vi næsten i en hel mark af vilde orkideer før vi helt tilfædigt opdagede at blomsten vi spejdede efter var lige under os.

Billederne er taget forskellige steder i Danmark og vi håber at vi med tiden vil kunne tilføje flere arter og slægter.

Maj gøgeurt er en ganske sød lille blomst. Blomsten er lilla og har et varierende antal blomster.

Planten selv har brun plettede blade, som varierer i antal og form. Hvad pletterne gør godt for ved jeg ikke, men jeg har hørt om en teori om at de oplagrer energi til frødannelsen, men kun en løs teori - såvidt jeg forstod. Vokser i fuld sol i fugtige områder, gerne moser, nær å og på fugtig eng.

Dette var den første gang jeg har set en orkide i rigtig vild kultur. Og dog, hvor vildt er landskabet som den gror i (se billedet nednunder)? Markerne er græsset af køer (de gik i en indhegning ved siden af og ventede blot på at kunne f lov til at komme ind, når orkideer og de andre planter altså var talt og afblomstret). Ved afgræsning undgås tilgroning og dermed har naturen skabt en balance med plads til landbrug. Altså det landbrug som det var før disse moderne tider.

Blomstrer i maj-juni.


Faktisk var det ikke bare første gang at jeg så en rigtig vild orkide, men også første gang jeg brugte et digitalt kamera. Kameraet ville bare ikke stille skarpt (jeg havde vist nok ikke læst manualen). Om jeg siden er blevet bedre kan jeg kun håbe på.Skov gøgeurt er nok en af det mest charmerende gøgeurter jeg har (hvilket ikke siger så meget, da jeg ikke har set mange).

Blomsterne er svagt blå violette med tegninger på læben. En sød og diskret blomst som ikke pranger med sin skønhed, hvilket blot gør den mere charmerende.

Hvad der adskiller underarten fuchsii fra aten maculata er den tredelte læbe og bredere blade nederst på stænglen.

Blomster i juni-juli.

Arten er sjælden og er ligesom alle andre danske orkideer beskyttet af total fredning.


Dactylorhiza purpurella er en orkide med knald på farven. Man kan ikke sådan bare lige komme til at gå forbi uden at bemærke den.

Blomsterne er som navnet siger er blomsterne purpurfarvet. Blomster standen er tæt besat med mange imponerende kraftigt farvede blomster.


Planten vokser gerne i fuld sol på græsmarker og kan godt li lidt fugt omkring rødderne og en neutral jord (evt ph en anelse højere end neutral).

Blomster i juni-juli.

Findes primært i Jylland, men selv har vi set den vildtvoksende i en have/park på sjædland.


Denne art hører egentlig ikke hjemme i Danmark eller for den sags skyld i Europa. Faktisk er gigantea den eneste art i sin slægt som kun findes i Nord Amerika. Hvordan den har fundet vej til Danmark vides ikke, muligvis gennem det bark som dens tår i, men ejeren af grunden har aldrig plantet den der.

Arten er utrolig smuk og har nogle, for slægten, utrolig store og prangende farvede blomster.

Blomster i juli.Skov-hullæbe er nok ikke den orkide som man bør være nervøse for skal uddøde, sådan lige umiddelbart. I Nord Amerika, hvortil den ved en tilfældighed er blevet importeret til, bliver den betragtet som ukrudt.

Arten er en af de første arter som flytter ind i nye områder. Planter af denne type kaldes typisk for pionerplanter, de er hurtige til at fllytte ind, men vil med tiden dog give plads for andre planter som er lidt længere om etablere sig på nye lokaliteter. Det er derfor vigtigt, hvis man ønsker at bevare planten, at man holder andre planter lidt nede (f.eks. krat).

Blomster i juli-august.Sump-Hullæbe er mere sjælden end sin slægtning Skov-Hullæbe. Personligt syntes jeg også at den er en del mere charmerende. I naturen vokser den i moser, enge, overdrev og grøfter. Disse voksesteder er desvære nogle af de mest truede områder, som er svære at genetablere når de først er gået tabt.

I kultur skulle arten ikke være så krævende, som navnet kan antyde (palustris referer til at planten gror fugtige steder), og skulle kunne dyrkes, men vi anbefaler ikke noget sådant.

Blomster i juli.

Bemærk den lille flue som er ind i den ene af blomster på billedet nede tilhøjre.Opdateret d. 15-4-2001Copyright 1999-2009 Karen B. Frederiksen

FotoMapper

A ~ B ~ C ~ D ~ E ~ F ~ G ~ H ~ I ~ J ~ K ~ L ~ M ~ N ~ O ~ P ~ Q ~ R ~ S ~ T ~ U ~ V ~ W ~ X ~ Y ~ Z ~
Opdateret de sidst 30 dage

Orchidegartneriet
OrchideHuset

Vilde orkideer

EOC København 2000
Roskilde 2004
Hesselbækgård 2005
Dijon, WOC 2005 -NY
Gøteborg 2006
Dresden 2006
Kbh Botanisk Have
Sofiero Trophy 2007
Lund 3 landskamp 2007
Billedserie af opstilling af ustilling (Lund 07)
Sofiero Trophy 2010 - 3 landkamp -NY
www.orkidevinduet.dk
- dit vindue ind i orkideernes verden
Copyright © 1998-2013
OrkideVinduet & diverse bidragsydere.