Orkide Vinduet

OV - Orkide Vinduet
Du er her: orkidevinduet.dk: forside > orkidefoto > opstilling

Opstilling af Lund 2007 udstilling

Det at lave en udstilling er egentlig ikke så mystisk, det handler om at samle et godt hold, have en ide, og så ellers ikke miste fokus.

Udsnit af slut resultatet
Vi har nu lavet omkring 10 udstillinger, så jeg tør godt give et par tips. Problemet er bare at når man først er i gang med at sætte udstillingen op, så er der ikke tid til at tage billeder, men det blev alligevel til et par hurtige billeder.

Når man dukker op er der typisk en form for podie/afgrænset område. Typisk nogle paller sat oven på hinanden, dækket af plastik og groft stof. Forskellige materialer kan også stå til rådighed. F.eks. var der på Lund udstillingen klyner og mindre grene til benyttelse. Men der skal gerne lidt mere til for at lave en hel støbt udstilling.

Vælg et tema, skal udstillingen være naturalistisk, eller en kunstig opstilling. Vi ender næsten altid med det naturalitiske tema, som dog kan varieres. Vi startede vores første udstilling med et enkelt træ (vores gamle victoria blommetræ) men en lille skovsti, tilføjde så et kunstigt u løb. Så begyndte vi at bygge bjerge af klyner. Disse bjerge har så haft mere eller mindre synlige sten partier, evt kombineret med en bjerg å ned igennem en kløft. Vi er dog snart ved at løbe tør for variationer og brugte denne gang alle elementer som vi tidligere har afprøvet.

Egentlig ikke helt rigtigt, i anledning af at det var Linne året ville vi gerne give en ekstra vinkel på udstillingen. Det var sådan set meningen at udstillingen skulle være en rejsende botanikers lejre plads, omgivet af jungel. Dertil var diverse effekter blevet indsamlet.

Indkøbsliste til natur temaet:

 • Mos, en 4-5 sække på grønnttorvet, kan også nogle steder hentes i skoven, men på sjælland anses dette ikke for hvad "rimelig privat brug" dækker, og det er faktisk ikke helt let at indsamle, i Jylland og andre steder er det måske lettere at finde. Mossen bruges til at skjule kanten på klodser som er hængt op evt træ, potter og andre unaturlige elementer. Brugen bør ikke overdrives. Altarnativt kan man bruge groft vævet stof til at skjule potter mv, men dette dur ikke i det valgte tema. Hentes på grønttorvet
 • bregner, gerne små typer som kan dække større huller og giver en god tropisk stemning. 2 kasser. Afsted på grønttorvet.
 • Bark (havde noget tilovers fra en tidligere udstilling som kunne genbruges).
 • Kirsebær træ, doneret af SOK's formand aftenen før udstillingen.
 • Øbrudssten til kløften, samt runde sten til bjernløbet, samt grus til at illustrerer vand. ALt sammen udlån af Lars Bo Ryefelt, vores stenmand.
 • Hønsenet, til at bløde klyne bjerget grove kanter op. Huller kan så klippes ud og potter sættes ned i hullerne. Købt i Harald Nyborg.
 • Navneskiltet hører ikke til i naturen, men udstillingsregler kræver navneskilte, Så en mørkegrøn pap med sølvskrift er mindst skæmmende, kork plader med sort touch kan også bruges.

Indkøbsliste til lejre temaet, alle udvalgt ud fra at de skulle være gamle, samt gerne se ud som de allerede havde været jorden rundt, alt udlånt/fremstillet af undertegnede:

 • Rejsekiste.
 • Kasser til hjemsending af indsamlede planter. I dette tilfælde kasser fra årstiderne.
 • Kurve til nyindsamlede planter. Helst ens, men vi ente alligevel med kun at bruge en.
 • Kogegrej/Kobber gryde.
 • Gamle bøger (Livingstone om afrika og en anden gammel faldefærdig rejsebeskrivelses bog).
 • Kikkert i dejlig rustent men kompakt format, .
 • Indiana Jones hat.
 • Skammel.
 • Fragtsedler til kiste og til kasser
 • Hebarie navneskilte til de "indsamlede" planter. Skrevet ud på printer og patineret med vandfarve og klistret op på pap.

Det store problem er altid at skaffe planter nok. Et par gode planter kan bære meget, men mange små sjove planter som ikke nødvendigvis er præmie planter for sig er med til at give variation og fylder godt. Selv planter med lette skader kan bruges, evt kan bregne eller andet bruges til at skjule problematiske pletter. Og selv en lille plante kan hvis det sættes sammen med flere andre af samme type komme til at se ud af mere.
Alle planter som lånes skal behandles pænt og evt noteres hvem der kom med hvad, da det er meget pinligt ikke at kunne afleveres de rigtige planter tilbage til de rigtige ejere.
I år var vi så heldige at Hans Christiansen, som jo også er medlem af klubben, lånte os et par planter, bare en små 10 stykker, men vi havde også en ekstra udfordring i at vi havde fået en fritliggende udstilling så der skulle være planter nok til hele vejen rundt hvilket var ca 7m. Igen tak til alle som stillede planter tilrådighed.

Men nok snak, nu skal der handling til, for ingen udstillingen opbygger sig selv:


Starten af klynebjerget er sat op, kirsebærtræet er blevet sat op. Alt sammen men hensyntagen til at skabe mest mulig effekt fra den retning besøgende først ser udstillingen. Man skal på dette stadie passe på med at begynde at sætte planter ind i udstillingen, de er blot i vejen. En Cattleya maxima har dog på underligvis fundet vej ind. Lars Bo som står oppe i udstillingen er igang med at fin pudse bjergkløften, som bygges op af de tungt medbragt øbrudssten, og med stof som underlag.

Næste trin er så at placere planterne, man bør altid starte med de store planter, da de senere er svære at placere. Planter med præmie potentiale bør også stilles på mere fremtrædende pladser, så dommer ikke kan undgå at se dem. Mindre planter kan så sættes ind imellem. Typisk vælger vi at placere Papherne i bunden, da de typisk gror på disse områder i naturen. Det ser altid godt ud hvis planterne kan grupperes. I år grupperede vi f.eks. alle Catasetum typerne på bagsiden af vægen, og Papherne på jorden under træet. Disa planten blev også placeret i det kunstige vandløb, hvilket ikke er helt ulig hvordan planten vil vokse i virkeligheden. Undgå også uheldige farve dishormonier, lidt farvekoordination gør udtrykket mindre forvirrende.

Mindre plante nærstuderes, inden dens placering fastlægges.


Planterne er nu ved at være på plads og mossen lægges ud, til sidste lægges barken ud i bunden. Navneskilte skal fremstilles. Det kan være en ide at have skrevet alle navnen ned inden man dækker potterne med mos - bare et lille tip som kan spare en lidt tid. Navneskilte skubbes gerne godt ned i potterne evt ved at tilte dem horisontalt.

Tag løbende et skridt tilbage og vurder resultatet. Og her er så slut resultatet:

Lejerplads temaet blev skuddet lidt ud på et "sidebord". Så fra at være en opstillingen af en lejerplads, var tanken i stedet at man skal forstille sig botanikeren sidder hjemme og har netop modtaget de hjemsendte planter, og nu sidder med sine bøger og drømmer sig ud i junglen:

Specielt bjergåen blev der kælet om denne gang, billeder er dog aldrig rigtig gode til at vise 3D effekten af en bjergkløft:

Bagsiden blev heller ikke helt dårlig, tilhøjre er Catasemtum m.fl. gruppen og til ventre er træet med mange små sjov planter på bundet.

Lidt mere bagside:

Resultatet: En første plads og en guldmedalje, samt bedste botaniske art (Catasetum species).

Billeder af resten af udstillinger kan se her Lund 2007, som når jeg er færdig med at redigere billeder også vil indeholder billeder af enkelte planter fra udstillingen og landskampen.

Skulle du ønske at prøve at være med til en udtilling så meld dig ind i din lokale klub. Man kan også vælge at starte med at lave mindre udstillinger, men hvorfor ikke bare kaste sig ud i det. Ingen siger at man skal gør præcis som jeg har skrevet, ny inspiration skal også have den nødvendig kreative plads for rigtig at kunne udfolde sig. Vores lille udsstiller gruppe kommer nok til snart at prøve at forny os, men vi er nok bare meste til det naturalistiske.


FotoMapper

A ~ B ~ C ~ D ~ E ~ F ~ G ~ H ~ I ~ J ~ K ~ L ~ M ~ N ~ O ~ P ~ Q ~ R ~ S ~ T ~ U ~ V ~ W ~ X ~ Y ~ Z ~
Opdateret de sidst 30 dage

Orchidegartneriet
OrchideHuset

Vilde orkideer

EOC København 2000
Roskilde 2004
Hesselbækgård 2005
Dijon, WOC 2005 -NY
Gøteborg 2006
Dresden 2006
Kbh Botanisk Have
Sofiero Trophy 2007
Lund 3 landskamp 2007
Billedserie af opstilling af ustilling (Lund 07)
Sofiero Trophy 2010 - 3 landkamp -NY
www.orkidevinduet.dk
- dit vindue ind i orkideernes verden
Copyright © 1998-2013
OrkideVinduet & diverse bidragsydere.