Orkide Vinduet

OV - Orkide Vinduet
Du er her: orkidevinduet.dk: forside > artikler > hvad_er_en_orkide

Orkide Vinduet: Artikler - Hvad er en orkide?

Med 30.000 arter udgør orkide familien en ganske betragtelig del af de blomstrende planter, hvor orkideer hører til blandt de etkimede plante typer. Orkide slægten dækker da også i sig selv en meget forskellig artet og mangfoldig overflod af vækst og blomster typer. En del af disse ligner absolut ikke hvad man normalt tænker på når man siger orkide.

Indrammet med rødt: staminodiet.
Bemærk dog også at fjerner man den yderste støvknap (indrammet med gul) vil man afsløre to polle (hanlige del). Lige bag pollensækkenes plads findes det klistrede støv fang (hunlige del).
Ligedes bemærkes den typisk lodrette symmetri akse, nogle gange kan blomsten dog være tiltet og symmetri aksen være tilsvarende tiltet.
Der er nogle ting som typisk kendetegner orkideer og adskiller dem fra andre blomstrende planter, men man skal se efter flere ting af gangen.
  • Blomsten er typisk kun symmetrisk om en akse.
  • Sammenbygget staminodie med både hanlige og hunlige formerings blomsterdele.
  • Pollen i fastform, typisk i pollensække og ikke som pulver.
  • Små men mange frø.

Udover disse kendetegn så har orkideer generelt det tilfælles at de hver især er tilpasset et snævert defineret miljø (det være sig sted, som tilknytning til bestøver), som de så er 100% tilpasset til. Kun få orkideer kan klare sig i flere forskellige sammenhænge.

Fælles er også at disse steder typisk er ekstremer, men enten manglende næring eller andre ekstreme forhold som orkideen så har tilpasset sig.

Studerer man orkideer vil man først blive overrasket over de forskellige former som orkideer kommer i, dernæst se den røde tråd som alle orkideer har tilfælles. Så smid ikke den halvvisne blomst ud, tag den med ind til skrivebordet og studer den bid for bid. Darwin havde også en dyb interesse for orkideer, hvilket måske er foreståeligt nop for i hvilken plante er evnen til tilpasning til forskellige miljøer mere udtalt?

Opdateret d. 2-7-2007Copyright 1999-2007 Karen B. Frederiksen

Tips til indkøb
Gode begynderplanter
Ordliste
Myter om orkideer - NY

Lys
Vand & Vanding
Temperatur
Gødning
Formering & Deling
Vandkvalitet og forbedring - NY

Orkide fossil fundet - NY
Hvad er en orkide - NY
Sophronitis eller Laelia

Orkideer & Internettet - ny!

Orchidegartneriet
OrchideHuset

Vilde orkideer
www.orkidevinduet.dk
- dit vindue ind i orkideernes verden
Copyright © 1998-2013
OrkideVinduet & diverse bidragsydere.