Orkide Vinduet

OV - Orkide Vinduet
Du er her: orkidevinduet.dk: forside > artikler > fossil

Orkide Vinduet: Artikler - Vandkvalitet

Orkideers opstående har altid været en stor kilde til forundring og diskussions. Slægtens fortsatte evne til tilpasning (dog ikke så hurtig at de kan følge med menneskeskabte ændringer) og den jævne opdagelse af nye arter/natur hybrider, kunne indikere en slægt som stadigvæk er i teenage alderen. Orkide slægtens store udbredelse, antal arter, og ikke mindst slægter, samt den store diversitet indikerer på den anden side en slægt som har en del år på bagen - for hvordan ellers skulle alle de former og udbredelse være sket?

Orkideer har desværre aldrig været ret gode til at danne fossiler, kun få er kendt og alle disse hare været af tvivlsom status. Diskussionen har derfor gået mellem forskere, og orkide slægtens alder er blevet estimeret til alt mellem 20mio og 120mio år. Men uden synderlig enighed blandt forskerer.

Harvard biologer har nu i en rav klump fra den Dominikanske Republik fundet en bi med en tydelig orkide pollensække på ryggen, orkideen er en Meliorchis caribea, som dog ikke længere findes i naturen. Fossilet er beregnet til at være 20 mio gammelt, så umiddelbart ikke noget ekstraordinært i det. Genetiske prøver fra denne pollen sæk sammenlignet med nulevende orkideer viser dog at det evolutionære træ, som orkideerne er opstået ud fra, har forgrenet sig fra de øvrige et kimede planter for meget længere siden, nemlig 84mio år. Dermed har orkide slægtens sit udspring før dinosaurernes forsvinden og det spekuleres at de omvæltninger som var skyld i dinosaurernes forsvinden mon ikke også har kunnet været den katalysator som skulle til for at orkideerne kunne brede sig som de har. For orkideer er jo netop ofte kendt som opportunister der er gode til at udnytte nicher som andre planter har svært ved at udnytte

Kilder:


Tips til indkøb
Gode begynderplanter
Ordliste
Myter om orkideer - NY

Lys
Vand & Vanding
Temperatur
Gødning
Formering & Deling
Vandkvalitet og forbedring - NY

Orkide fossil fundet - NY
Hvad er en orkide - NY
Sophronitis eller Laelia

Orkideer & Internettet - ny!

Orchidegartneriet
OrchideHuset

Vilde orkideer
www.orkidevinduet.dk
- dit vindue ind i orkideernes verden
Copyright © 1998-2013
OrkideVinduet & diverse bidragsydere.